29 januari 2018

Hele schuld betaald, helft bij ex terughalen

Stel dat u in het kader van een echtscheiding een schuld helemaal aflost, bijvoorbeeld in verband met het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. U lost niet alleen uw eigen helft af maar ook de helft van uw ex. Hoe krijgt u dat bedrag dan terug? Daarvoor kunt u in een aparte procedure een 'regresvordering' instellen. Als de rechter de vordering toekent, dan kan de deurwaarder het bedrag vervolgens innen. Hieronder een voorbeeld uit de rechtspraak. (voor de liefhebber: ECLI:NL:GHDHA:2017:3789).

Een man en een vrouw waren getrouwd en zij waren huwelijkse voorwaarden overeengekomen. De echtgenoten waren samen een schuld bij de bank aangegaan. Tijdens het huwelijk hebben beide partijen een erfenis ontvangen. Omdat er huwelijkse voorwaarden waren, bleven die erfenissen privé en hoefden deze niet gedeeld. De erfenis van de vrouw is nooit gedeeld, de erfenis van de man is op de gezamenlijke rekening overgemaakt om de roodstand aan te zuiveren. De rekening is onder andere gebruikt voor de omzetbelasting die de vrouw elk kwartaal moest betalen.

In de procedure bij de rechtbank heeft de vrouw verzocht rekening te houden met het feit dat zij de schuld bij de bank volledig moet aflossen en dat daarom zij een vordering heeft op de man. De rechtbank heeft dat verzoek afgewezen en bepaald dat in de onderlinge verhouding tussen partijen elk van hen de helft van de schuld bij de bank voor zijn/haar rekening dient te nemen. (In de onderlinge verhouding betekent dat de bank daar geen boodschap aan heeft. De bank wil dat er betaald wordt en het maakt niet uit door wie, dat moeten de man en de vrouw samen maar regelen.)

De man vraagt vervolgens aan het hof te bepalen dat hij niet hoeft mee te betalen aan de schuld bij de bank. Vast staat dat de vrouw de schuld van bijna € 25.000 helemaal heeft afgelost. Zij heeft dus meer gedragen dan haar eigen helft. Daarom heeft zij volgens het hof voor de helft van de man een 'regresrecht', de vrouw kan dit van de man terugvorderen.

Het hof gaat niet mee in de stelling van de man dat het niet redelijk en billijk zou zijn dat hij de helft zou moeten dragen omdat zijn erfenis op de rekening is gestort en de omzetbelasting van de vrouw van de rekening is betaald. Het hof heeft aangegeven dat daarvoor een compleet beeld nodig is van hoe de rekening bij de bank is gevoed en daarover heeft het hof geen informatie ontvangen. Mogelijk een gemiste kans….

Vragen?

Heeft u vragen over alimentatie of over andere zaken die te maken hebben met scheiding of erfrecht? Neemt u dan contact op met Maya Perfors. Dat kan per e-mail (familie@lgga.nl) of telefonisch (via het algemene nummer van kantoor Leiden, 071-5124443). Zij staan u graag te woord.

Bel: 0172-503250