20 januari 2017

Kan ik een omgangsregeling voor de hond vragen aan de rechter?

Stel u gaat uit elkaar, maar u kunt geen afspraken met elkaar maken over de hond of een ander huisdier. Kunt u dan aan de rechter een omgangsregeling voor de hond vragen? Ja, dat kan!

Hoewel de hond vaak als familielid wordt gezien, is de situatie niet te vergelijken met het omgangsrecht met kinderen. Juridisch gezien is een hond een zaak, net als de bank of televisie, en heeft een hond -in tegenstelling tot kinderen- geen eigen rechten. Bent u getrouwd, dan maken uw huisdieren onderdeel uit van de huwelijksgemeenschap die in principe alleen verdeeld hoeft te worden. Een rechter kan dus eigenlijk alleen bepalen aan wie van de ex-partners de huisdieren worden toebedeeld. U kunt aan de rechter vragen om een gebruiksregeling/omgangsregeling vast te stellen. De praktijk laat zien dat rechters daar verschillend mee omgaan; de ene keer wordt een omgangsregeling vastgesteld, de andere keer meent de rechter dat er voor een omgangsregeling geen wettelijke basis aanwezig is.

Recent heeft de kort gedingrechter van de rechtbank Overijssel een beslissing genomen over hond Spike. Er was onenigheid ontstaan over de omgangsregeling voor Spike die zijn baasjes in onderling overleg hadden vastgesteld. De vrouw wil van de afspraken af, de man start daarop een kort geding. De rechter wijst uiteindelijk de vordering van de man toe. Hieronder treft u een deel van het lezenswaardige vonnis aan:

"Dat, zoals de hondengedragsdeskundige heeft verklaard, Spike last heeft van stress en dat dit voortkomt uit het slechte contact tussen zijn baasjes, lijkt evident. De vraag is dan of dit tot staking van de omgangsregeling dient te leiden, dan wel dat deze volwassen mensen zich naar de normen van redelijkheid jegens elkaar dienen te gedragen. Dit laatste lijkt een eenvoudiger en wenselijker oplossing, met name ook in het belang van Spike. In plaats hiervan is deze kwestie zodanig uit de hand gelopen dat M meent dat rechterlijke tussenkomst geboden is.

Spike lijkt last te hebben van het gedrag van zijn baasjes. Als partijen menen dat zij het belang van Spike voorop hebben staan, dan dienen zij zich ook zo te gedragen, door op een soepele wijze uitvoering te geven aan de regeling die Spike al jaren gewend is - dat is zijn regelmaat - en dat zonder kinderachtig gedoe en anderen (zoals de buurman) te betrekken in hun onenigheid."

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze familierechtadvocaten. Zij staan u graag te woord.

 

Bel: 0172-503250