02 december 2021

Wettelijke indexering alimentatie per 2022 en fiscaal aftrektarief betaalde partneralimentatie in 2022

Jaarlijks verhoogt de overheid per 1 januari de kinder- en of partneralimentatie met een bepaald percentage. Dat heet de wettelijke indexering

Wettelijke indexering alimentatie per 1-1-2022.

Jaarlijks verhoogt de overheid per 1 januari de kinder- en of partneralimentatie met een bepaald percentage. Dat heet de wettelijke indexering. Met ingang van 1 januari 2022 bedraagt de wettelijke indexering 1,9%. Deze verhoging is verplicht en geldt voor alle bedragen voor levensonderhoud. De verhoging geldt alleen niet als de wettelijke indexering bij overeenkomst is uitgesloten of daarvan is afgeweken of is uitgesloten door een uitspraak van de rechter.

Fiscaal aftrektarief voor betaalde partneralimentatie in 2022.

Partneralimentatie is voor de ontvanger fiscaal belast en voor de betaler fiscaal aftrekbaar. Het aftrektarief voor de betaler is de afgelopen jaren met 3% afgebouwd. Voor 2022 geldt een maximaal aftrektarief van 40%.

Meer informatie

Heeft u vragen over alimentatie of over een andere onderwerp dat met scheidingen te maken heeft, neem dan gerust contact op met Maya Perfors van de sectie Familierecht. Zij staat u graag te woord.

 

Auteur
Mr. M. (Maya) Perfors

Advocaat

Bel Maya Perfors