Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
2 juni 2015

Dagvaarden van onbekenden komt bij de tijd

Expats, daklozen en doortrapte wanbetalers hebben nogal eens geen vaste verblijfplaats in Nederland. Wanneer u zo'n persoon wilt dagvaarden, is momenteel nog een advertentie in de krant verplicht. Dat gaat binnenkort (eindelijk) veranderen.

Iedere Nederlander met een vaste woonplaats staat normaliter geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie (kortweg GBA). De meeste juridische procedures starten doordat de deurwaarder op dat adres een dagvaarding overhandigt of achterlaat. Het is immers van belang dat iedereen op tijd kennis kan nemen van een tegen hem gerichte procedure. Is iemand niet in het GBA ingeschreven, maar heeft hij wel een vaste verblijfplaats, dan kan de deurwaarder daar zijn stukken betekenen. Maar wat als de verblijfplaats in Nederland geheel onbekend is? Notoire wanbetalers laten zich nogal eens uitschrijven om zo de kans op procedures te verkleinen.

Sinds ten minste 1938 gold de regel dat stukken voor een partij met een onbekende woon- én verblijfplaats moesten worden betekend aan (kort gezegd) het openbaar ministerie. Daarnaast moest zo snel mogelijk een oproep in een landelijke dagblad of een relevant streekdagblad geplaatst worden.

In de vorige eeuw was dit vanzelfsprekend een aardige regel, die ook mensen zonder vaste woning (misschien) in staat stelde om tijdig geïnformeerd te worden. Met de komst van het digitale tijdperk zijn de lezersaantallen van kranten -en daarmee het belang van deze regel- echter sterk teruggelopen. Bovendien kozen eisende partijen in de praktijk vaak voor de goedkoopste kranten, zodat in het verleden bovengemiddeld veel advertenties in relatief kleine kranten, zoals het Reformatorisch Dagblad of Trouw, terechtkwamen. Daarmee werd het doel van de regeling veelal omzeild.

Per 1 juli 2015 wordt de wetgeving aangepast. De dagvaarding aan het openbaar ministerie blijft verplicht, maar de oproeping zal vanaf die datum in de Staatscourant worden geplaatst. De Staatscourant wordt weliswaar door de gemiddelde Nederlanders nóg minder gelezen dan de gemiddelde streekkrant, maar is wel volledig digitaal en blijft lange tijd online aanwezig. De gedachte achter de wetswijziging is dat de 'vindkans' op internet inmiddels groter is dan bij een gemiddelde papieren krant. Het grootste verschil is echter dat een oproep in een landelijk dagblad al snel € 200,00 tot € 300,00 kost. De vermelding in de Staatscourant wordt vooralsnog geraamd op ongeveer € 5,00.

Hulp nodig?

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem -gratis en vrijblijvend- contact op met mr. Ivar Svensson via of 071-5124443.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.