Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
Bezig met zoeken...
6 januari 2017

Hoe wordt alimentatie voor jongmeerderjarigen vastgesteld?

In geval van gescheiden ouders waarbij een kinderalimentatie is vastgesteld, wordt hetzelfde alimentatiebedrag aangehouden totdat het kind 21 jaar wordt. Vanaf de 18e verjaardag wordt de kinderalimentatie rechtstreeks aan het kind betaald, tenzij daarover andere afspraken worden gemaakt.

Alimentatie is afhankelijk van twee factoren, namelijk behoefte (van de jongmeerderjarige) en draagkracht (van de ouders). De berekening van de behoefte van een jongmeerderjarige is anders dan de berekening voor een minderjarig kind. De berekening van de draagkracht van de onderhoudsplichtige bij jongmeerderjarige blijft hetzelfde als de berekening van de draagkracht bij een kind.

Voor bepaling van de behoefte van jongmeerderjarige zijn geen richtlijnen ontwikkeld. Wel is er een vaste lijn in de rechtspraak te ontdekken. Zo wordt voor bepaling van de behoefte vaak aansluiting gezocht bij de normen die in de Wet Studiefinanciering zijn ontwikkeld. Deze normbedragen kunt u vinden op de website van DUO.

Eigen inkomsten van een jongmeerderjarige kunnen soms behoefteverlagend zijn. Norm hierbij is of deze inkomsten "substantieel" te noemen zijn. Het woord "substantieel" is een open norm die in de rechtspraak per geval wordt ingevuld. In het algemeen laten rechters eigen inkomen van de jongmeerderjarige tot € 200,- per maand buiten beschouwing.

Contact

Heeft u vragen over familierecht? Neem dan contact op met Kim Diepstraten.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.