Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
Bezig met zoeken...
14 oktober 2016

Kindercoach: toestemming van beide ouders nodig?

Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding van hun ouders. Soms vindt de ene ouder dat hun kind kampt met grote problemen vanwege de scheiding, terwijl de andere ouder daar niets van gemerkt heeft. Vervolgens kunnen er hoogoplopende ruzies ontstaan over de vraag of het kind wel of niet onder behandeling van een professional dient te worden gesteld, bijvoorbeeld een kinderpsycholoog of een kindercoach.

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de juridische positie van de ouders is bij dergelijke discussies. Mag de ene ouder het kind laten behandelen door een kindercoach zonder toestemming van de andere ouder?

Het antwoord op deze vraag heeft te maken met het ouderlijk gezamenlijk gezag. Bij gezamenlijk gezag zijn de beide ouders belast met de opvoedkundige en juridische verantwoordelijkheid voor hun kind. Dit betekent dat de ene ouder geen ingrijpende beslissingen kan nemen zonder toestemming van de andere ouder. Kleine, alledaagse beslissingen over het kind worden genomen door de ouder bij wie het kind zijn/haar hoofdverblijfplaats heeft.

De beslissingen waarvoor in ieder geval toestemming van de andere ouder nodig is zijn:

  • Schoolkeuze
  • Medische kwesties
  • Bijzondere uitgaven of verplichtingen ten behoeve van het kind
  • Verhuizing (naar het buitenland)
  • Aanvraag paspoort

Onder medische kwesties wordt ook verstaan een behandeling van het kind door een kindercoach of kinderpsycholoog. Voor dergelijke trajecten moeten beide ouders hun toestemming geven. Als het goed is vraagt de kindercoach of kinderpsycholoog ook altijd toestemming aan beide ouders voordat de behandeling start. Gebeurt dit niet, dan kunt u de betreffende kindercoach of kinderpsycholoog wijzen op het gezamenlijk ouderlijk gezag.

Een kind van 16 jaar en ouder wordt volledig handelingsbekwaam geacht om rechtshandelingen in het kader van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) te verrichten, waaronder ook een behandeling door een kindercoach of kinderpsycholoog. In dat geval is er dus geen toestemming meer van de ouders nodig.

Heeft u vragen over gezamenlijk gezag of over een specifieke opvoedsituatie? Neem dan contact met ons op.

Contact

Heeft u vragen over gezamenlijk gezag of over een specifieke opvoedsituatie? Neem dan contact op met Kim Diepstraten.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.