Top 3 gezochte pagina's

Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
2 september 2021

Mediation tussen werknemer en werkgever: veel te duur?!

Een logische vraag die ons vaak gesteld wordt door werkgevers: wat kost mediation eigenlijk?

Vergeleken met de kosten van een juridische procedure, is mediation echt goedkoper. Nog los van de bespaarde tijd en energie. Het is gangbaar dat partijen de kosten van de mediation delen, dus ieder 50%. Bij arbeidsmediation is het echter gebruikelijk dat de werkgever de volledige kosten draagt.

>>Tip: informeer bij uw rechtsbijstandsverzekeraar. Mogelijk vergoedt deze (deels) de kosten van een mediationtraject.

Ter indicatie: een mediation bestaat uit zo'n 3 tot 5 sessies van ongeveer 1,5 uur. Daarnaast zullen er verslagen worden gemaakt van de bijeenkomsten. Uitgaande van een uurtarief van € 250,00 ex BTW, kost een mediationtraject gemiddeld zo’n € 2.500,00 ex BTW.

Mediation kosten

Vindt u dat veel geld? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Maar vraag uzelf eens af: weet u wat het conflict u kost? Uit onderzoek blijkt dat in Nederland de kosten die gepaard gaan met een intern conflict al snel € 30.000 tot € 70.000 bedragen! Dat is een organisatie dus kwijt aan verzuimkosten, juridische kosten, het voeren van een juridische procedure, etc.

Als u deze kosten afzet tegen de kosten van een mediationtraject, levert dit een enorme kostenbesparing op voor werkgevers.

Een ander bijkomend voordeel van mediation is de snelheid. De duur van het mediationtraject is natuurlijk afhankelijk van de aard en ingewikkeldheid van het arbeidsconflict. Gemiddeld zijn er zo’n 3 tot 5 bijeenkomsten nodig. Een gemiddeld mediationtraject duurt dus enkele weken. Dat is aanmerkelijk sneller dan een juridische procedure.

Contact

Is mediation duur? Uiteindelijk dus niet! Voor meer vragen over arbeidsmediation kunt u contact opnemen met K. Diepstraten, of een van onze andere specialisten. Zij staan u graag te woord.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.