8 april 2019

Opnieuw een retailketen op de rand van faillissement: Sissy Boy (Montagny B.V.)

In retailland blijf het onrustig. De afgelopen maanden kwamen onder andere Intertoys, CooCat, MyCom en Op=Op Voordeelshop in het nieuws wegens financiële problemen waarmee zij te kampen hebben. Vorige week werd duidelijk dat mode- en lifestyleketen Sissy Boy (Montagny B.V.) de volgende is die aan deze rij kan worden toegevoegd. De keten heeft uitstel van betaling aangevraagd en verleend gekregen. Daarbij zijn mr. Van Andel en mr. Verhoeven aangesteld als bewindvoerders. Het uitstel (de surseance van betaling) zal vermoedelijk snel worden omgezet naar faillissement. Een surseance van betaling is immers in de regel het voorportaal van een faillissement.

Positie bepalen en schade beperken als gevolg van de surseance van betaling
voor Sissy Boy

Het uitstel van betaling voor Sissy Boy heeft voor partijen als leveranciers, financiers en het personeel (potentieel) grote gevolgen. Het loont om die gevolgen – ook met het oog op een mogelijk aanstaand faillissement – spoedig in kaart te brengen om vervolgens actie te ondernemen om (mogelijke) schade zoveel mogelijk te beperken of zelfs te voorkomen. Misschien kunt u bijvoorbeeld geleverde en onbetaald gebleven goederen terughalen.

Uitstel van betaling biedt ook kansen

De huidige situatie bij Sissy Boy biedt voor sommige partijen juist kansen. Wellicht kan er met de bewindvoerders (of straks curatoren) een doorstart worden gerealiseerd of kunnen onderdelen van de keten worden overgenomen. Ook in dat kader is het van belang snel te handelen en uw interesse op korte termijn kenbaar te maken bij de bewindvoerders.

Denk vooruit

De afgelopen periode maakt duidelijk dat faillissementen ook ondanks betere financiële tijden een (aanzienlijk) risico blijven. Wees daar op voorbereid: denk vooruit! Probeer grote uitstaande posten bijvoorbeeld te voorkomen, beding zekerheden of haal geleverde goederen terug door een beroep te doen op een eigendomsvoorbehoud.

Onze advocaten gespecialiseerd in faillissementsrecht staan klaar

Wanneer u bijvoorbeeld:

  • wordt geraakt door de problemen bij Sissy Boy;
  • met een grote openstaande vordering in uw maag zit; of
  • vermoedens hebt over een faillissement van een afnemer of leverancier

kunnen onze faillissementsrechtspecialisten u van dienst zijn. Zij adviseren en procederen geregeld als advocaat op het gebied van het faillissementsrecht en als curator behandelen zij op regelmatige basis (retail)faillissementen. Zij helpen u graag mee vooruit te denken. Neem bij vragen dan ook vooral contact op met Wouter Vlasveld via 071-4060011 of w.vlasveld@lgga.nl, of een van onze andere specialisten.