5 februari 2019

Red mijn vakantie

Wanneer een vakantie niet aan de verwachtingen voldoet, kan dat een behoorlijke teleurstelling zijn. Zo kan er iets mis zijn met het verblijf, het vervoer of kunnen er andere omstandigheden spelen waardoor de reiziger niet de rust geniet waar hij van tevoren zo vurig op hoopte. Als een reiziger ergens ontevreden over is, moet hij dit echter wel tijdig laten weten aan de reisorganisator zodat die daar nog wat aan kan doen. Achteraf klagen en geld terugvragen, helpt meestal niet. In twee recente uitspraken van de Geschillencommissie Reizen kwam de meldingsplicht van de reiziger aan bod.

Geschillencommissie

De eerste uitspraak ging over een reiziger die overlast ondervond door bouwwerkzaamheden op het strand. Als gevolg van deze werkzaamheden waren het strand, restaurantjes en andere faciliteiten slecht bereikbaar. De reiziger besloot echter pas na vijf dagen haar beklag te doen, met als argument dat zij verwachtte dat de reisleiding toch niet voor een oplossing kon zorgen. Daarbij baseerde de reiziger zich op de ervaring(en) van andere gasten en het feit dat zij wegens een evenement ter plaatse juist deze reis had geboekt.

Dat is niet de goede aanpak. De Geschillencommissie oordeelde dan ook dat de reisorganisator onvoldoende in de gelegenheid was gesteld om nog tijdens de vakantie een oplossing te zoeken. Financiële compensatie komt pas in beeld nadat daadwerkelijk is gebleken dat de klacht niet meer verholpen kan worden. In deze zaak had de reisorganisator bijvoorbeeld voor vervangende accommodatie bij een ander strand kunnen zorgen en taxivervoer naar het evenement kunnen aanbieden. Ervaringen van medegasten werden in dit kader niet relevant bevonden.

In de tweede uitspraak was sprake van ongedierte in het vakantieverblijf. De reiziger zat met zijn gezin (flink) onder de insectenbeten en vond na de vijfde dag dat de situatie niet meer houdbaar was. Na zijn melding werden er bestrijdingsmiddelen ingezet, maar dat bleek niet afdoende. De reiziger besloot vervroegd te vertrekken nu er geen alternatieve accommodatie voorhanden was en professionele inspectie pas de volgende dag kon komen. Ondanks dat de Geschillencommissie het vertrek onder deze omstandigheden gerechtvaardigd achtte, werd er geen restitutie van de volledige reissom toegewezen. Het ongedierte werd immers pas op de vijfde dag gemeld.

Meldingsplicht

De boodschap is duidelijk. Bij een eventuele klacht over de uitvoering van de reis, heeft de reiziger niet zomaar recht op vergoeding of restitutie van de reissom. Niet (tijdig) klagen en achteraf geld terugvragen is als mosterd na de maaltijd. Omdat er gelegenheid moet zijn een klacht te verhelpen, is de reiziger verplicht zijn klacht direct te melden. De reiziger moet zich (in deze volgorde) melden bij de betrokken dienstverlener, reisleiding, en/of reisorganisator. De organisator kan dan gelijk en ter plaatse naar een oplossing zoeken. Tenslotte heeft iedereen baat bij een vakantie die plezierig verloopt.

Contact

Advies nodig over reisrecht? Neem contact opnemen met mr. Nick de Leeuw via 070-7900134 of n.deleeuw@lgga.nl, of een van onze andere specialisten.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.