Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
Bezig met zoeken...
8 juli 2019

Reisgarantie: actieve controle reisaanbieders door ACM

Uit het persbericht van 1 juli van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) volgt dat de ACM inmiddels actiever controleert of aanbieders van pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen een garantieregeling bieden als zij failliet gaan. Deze verplichting bestond al in Nederland maar is nu uitgebreid tot handelaren van gekoppelde reisarrangementen. Dat is een goede zaak: juist de organisatoren van pakketreizen die geen lid van zijn ANVR of aangesloten zijn bij een garantiefonds komen vaak negatief in het nieuws. En die publiciteit straalt ook negatief af op de bedrijven die het wél voor elkaar hebben. De ACM heeft een aantal reisaanbieders op de vingers getikt omdat zij niet een voorziening getroffen hadden in geval zij failliet zouden gaan. Blijkens het persbericht van de ACM heeft dit ertoe geleid dat zij dit alsnog geregeld hebben.

Reizigers

De ACM spreekt in zijn persbericht overigens alleen over consumenten. Dat is niet helemaal juist, onder de wet vallen ook zakelijke opdrachtgevers en daarom spreekt zowel wet als richtlijn niet over consumenten maar over reizigers. Dus ook reisondernemingen die de zakelijke markt bedienen moeten in beginsel zo`n garantie bieden. Alleen als er gewerkt wordt met “algemene overeenkomsten” (ook wel aangeduid met “raamovereenkomsten”) hoeft dat niet.

Als reizigers een reis geboekt hebben bij reisondernemingen die geen garantieregeling hebben, zijn zij hun geld meestal kwijt als de aanbieder failliet gaat. De garantieregeling zorgt er ook voor dat reizigers die al op reis zijn gerepatrieerd kunnen worden als de organisator failliet gaat.

Regels reisgarantie

De ACM schrijft inmiddels controles te hebben uitgevoerd en vijftien bedrijven te hebben aangesproken die geen garantiestelling boden. Bij zeven uit deze groep bedrijven had de ACM een last onder dwangsom aangekondigd voordat zij de vereiste aanpassingen doorvoerden. In geen van de gevallen heeft de ACM de last uiteindelijk hoeven opleggen, omdat de betrokken bedrijven alsnog een garantiestelling geregeld hebben.

Veel bedrijven hebben hun reisgarantie geregeld via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO) en STO Garant. De vraag die resteert is echter wie deze garantiefondsen controleert of zij wel een faillissement van één of meerdere reisondernemingen aankunnen. Bij SGR is dat overigens goed in orde.

Contact

Advies nodig over reisrecht? Neem contact opnemen met mr. Nick de Leeuw via 070-7900134 of n.deleeuw@lgga.nl, of een van onze andere specialisten.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.