Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
Bezig met zoeken...
24 september 2019

Thomas Cook Nederland en de Nederlandse reiziger

Gister is het Engelse deel van de oudste reisorganisatie ter wereld failliet gegaan. Thomas Cook Group en de Britse dochter hebben faillissement aangevraagd. Voor de Nederlandse dochter geldt dit momenteel nog niet. Wel zijn alle ogen nu op Thomas Cook Nederland gericht. Een faillissement in het concern brengt namelijk veel onzekerheden met zich mee, en er dient snel te worden gehandeld. Naast de medewerkers, zitten namelijk ook veel reizigers te wachten op antwoord. Kunnen zij vertrekken of thuiskomen? En krijgen zij als hun reis niet doorgaat hun geld wel terug?

Gisteravond heeft Thomas Cook Nederland in ieder geval bij het Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) melding gedaan van financieel onvermogen. Daarnaast heeft Thomas Cook Nederland de reizen die vandaag zouden beginnen geschrapt. Gisteren, na het nieuws van het Britse faillissement, heeft Thomas Cook Nederland in eerste instantie besloten de reizen die dag wel door te laten gaan. Of dat een verantwoorde keuze was valt te betwijfelen.

Nu het in concernverband vaker voorkomt dat de werkmaatschappij (de dochtervennootschap) failliet gaat, in plaats van de moederholding, is het begrijpelijk dat in dit geval de gevolgen voor Thomas Cook Nederland in kaart moe(s)ten worden gebracht. Tot de activa van de Engelse moedermaatschappij - die nu worden beheerd door de curator - behoren onder meer de aandelen van de dochter. Thomas Cook Nederland heeft echter een zelfstandig bestuur en moet, zolang de aandeelhouder niet ingrijpt, ook een zelfstandige koers varen. Dit betekent dat zij zich naast het boedelbelang moet blijven bekommeren om de gerechtvaardigde belangen, zoals die van haar klanten en overige crediteuren en personeel.[1]

Deze zorgplicht brengt ons inziens met zich mee dat reizigers niet zomaar op reis hadden mogen worden gestuurd, maar slechts als met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat zij zonder ter plaatse bij te betalen hun hotel inkomen en hun terugvlucht hen tijdig weer terug naar huis brengt. Nu Thomas Cook Nederland zich inmiddels bij SGR heeft gemeld, wordt in ieder geval meer zekerheid geboden over repatriëring van de huidige reizigers en kan betreft de komende reizen een keuze worden gemaakt voor omboeking of annulering. Gezien Thomas Cook Nederland melding heeft gedaan van financieel onvermogen, ligt het in de rede dat zij binnenkort haar eigen faillissement zal aanvragen.

Contact

Advies nodig over reisrecht? Neem contact op met mr. Nick de Leeuw via 070-7900134 of n.deleeuw@lgga.nl, of een van onze andere specialisten.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.


[1] Onder het voorbehoud dat hier naar Nederlands recht wordt gekeken. Zie ook R.G. Roeffen & F.F.A Smetser, ‘Heeft de curator van de moedervennootschap de niet failliete dochters aan een touwtje?’, in: De Curator en het concern, Deventer: Wolters Kluwer 2017.