28 maart 2019

Waarom een camper geen cruise is

Een pakketreis onder de nieuwe Richtlijn Pakketreizen (EG 2015/2302) is een combinatie van ten minste twee verschillende soorten reisdiensten. Daarbij valt te denken aan accommodatie, vervoer of een andersoortig toeristische dienst. Toch bestaan er nog enkele vragen bij de kwalificatie van een pakketreis. Zo kan één reisdienst verschillende elementen omvatten. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij een vervoermiddel dat ook ter accommodatie dient? Dat een dergelijke reisdienst niet eenduidig als pakketreis kan worden gekwalificeerd zit hem niet alleen in het verschil tussen “te land, ter zee of in de lucht.”

Cruise als pakketreis

Ook onder de (nieuwe) wet op de reisovereenkomst wordt een cruise als een pakketreis gezien ondanks dat er maar één (all inclusive) dienst (de hut op het schip) wordt gecontracteerd. Echter een dienst dus die meerdere elementen omvat zoals een vervoerselement, maar ook een accommodatie element en een verzorgingselement. Het staat ook niet met zoveel woorden in de wet dat een cruise een pakket is, maar op grond van de toelichting op de (nieuwe) wet en ook op grond van uitspraken van het Hof van Justitie EU wordt een cruise als een pakketreis gezien. De toelichting op de wet zet allereerst uiteen dat diensten die intrinsiek deel uitmaken van een andere reisdienst niet worden beschouwd als op zichzelf staande reisdiensten. Zoals het verstrekken van maaltijden, dranken en schoonmaakdiensten als onderdeel van een accommodatie. Maar ook de toegang tot voorzieningen ter plaatse zoals voor hotelgasten toegang tot het zwembad, sauna et cetera.

Ook overnachtingsaccommodatie als onderdeel van personenvervoer over de weg, per trein of boot wordt niet als een op zichzelf staande reisdienst beschouwd omdat het vervoerselement duidelijk de overhand heeft. Een cruise wordt evenwel als bijzonder geval gezien omdat het vervoerselement en het accommodatie element elkaar in evenwicht houden en het tijdens een cruise ook gebruikelijk is af en toe aan land te gaan zodat ook nog sprake is van een excursie (andere toeristische dienst). De toelichting in de richtlijn Pakketreizen zegt het iets anders: overnachtingsaccommodatie die als onderdeel van personenvervoer over de weg wordt verstrekt wordt niet als een op zichzelf staande reisdienst beschouwd indien het vervoerselement de overhand heeft.

Niet alle diensten zijn gelijk

Toch kunnen niet alle reisdiensten op eenzelfde lijn met een cruise worden gekwalificeerd. Zo zie ik de huur van een camper als wezenlijk iets anders dan een cruise. De huur van een camper is m.i. geen pakketreis. Het is huur van een auto waarin je ook kunt (maar niet hoeft te) overnachten. Er wordt verder in of door de camper niets aangeboden. Geen captainsdiner, geen excursie en geen entertainment (behalve dan als je zelf je dvd-speler mee neemt).

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Ook in andere Europese landen wordt door reisrecht juristen het huren van een camper niet als pakketreis gezien. Nu nog het Calamiteitenfonds te zien overtuigen.

Contact

Advies nodig over reisrecht? Neem contact opnemen met mr. Nick de Leeuw via 070-7900134 of n.deleeuw@lgga.nl, of een van onze andere specialisten.

Wilt u in de toekomst op de hoogte worden gesteld van onze artikelen en gratis kennissessies? Schrijf u dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.