Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving

Coronamaatregelen Nederlandse Zorgautoriteit

De zorgsector heeft het vanwege de corona uitbraak zwaar. Om de druk iets te verlichten heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangekondigd een regel in de medisch-specialistische zorg tijdelijk te verruimen en een nieuwe regel voor de langdurige zorg te maken.

Face-to-face consulten medisch-specialistische zorg

Normaliter dient een eerste consult face-to-face te gebeuren om voor vergoeding in aanmerking te komen. Om de kans op besmetting te verkleinen en de druk op ziekenhuizen te verlichten, verruimt de NZa de regelgeving voor face-to-faceconsulten tijdelijk. Het is voor ziekenhuizen nu dus ook mogelijk om het eerste consult met een patiënt op afstand (telefonisch of digitaal) te doen. Hiermee wordt tevens voorkomen dat mensen naar het ziekenhuis gaan als dat niet noodzakelijk is.

Extra kosten door corona in langdurige zorg

Voor de langdurige zorg komt de NZa met een nieuwe regel. Extra kosten die zorgaanbieders door het coronavirus moeten maken zullen voor vergoeding in aanmerking komen. Denk daarbij aan de extra kosten voor het verplegen van zieke mensen, kosten in verband met isolatie van patiënten en extra inzet van personeel. De NZa moet hier nog een regeling voor maken en streeft ernaar om deze uiterlijk 1 juli 2020 te publiceren. Het is dus nog niet duidelijk hoe die regeling er precies uit komt te zien, maar de NZa geeft aan dat zorgaanbieders de extra kosten ook achteraf kunnen declareren.

Contact

Vragen over de maatregelen tegen corona rondom uw organisatie? Neem contact op met Michelle Collins via 071-5124443 of m.collins@lgga.nl.