Top 3 gezochte pagina's

Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
9 oktober 2014 | Publicatie
Door: Adriaan Norenburg

Hof Den Haag: alcoholslot CBR en strafrechtelijke bestraffing gaan niet samen

Mensen die deelnemen aan de alcoholslotprocedure van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), mogen niet ook nog eens voor de strafrechter gedaagd worden. Het opleggen van de verplichting om deel te nemen aan de alcoholslotprocedure is juridisch gezien een straf, en dubbele bestraffing voor hetzelfde feit is verboden.

Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag geoordeeld in een zaak waarin de verdachte onder invloed had gereden. Hem was door het CBR deelname aan de alcoholslotprocedure opgelegd. Vervolgens werd hij door het Openbaar Ministerie gedagvaard voor de strafrechter. Volgens het Openbaar Ministerie gold het opleggen van deelname aan de alcoholslotprocedure formeel niet als een straf (ook al wordt dat door de betrokkene wel zo ervaren) en kon er naast de alcoholslotprocedure van het CBR daarom ook nog een straf door de rechter worden opgelegd.

Het Hof heeft nu dus anders beslist: het opleggen van de alcoholslotprocedure is wèl een straf, er mag dus niet daarna nog eens een straf bij de strafrechter gevorderd worden.
Dat is vooral goed nieuws voor alle zakelijke rijders, die met hun rijbewijs hun brood moeten verdienen. Voor hen betekent de uitspraak dat als zij deelnemen aan de alcoholslotprocedure, zij niet langer het risico meer lopen toch nog hun rijbewijs (en hun baan) kwijt te raken doordat ze bovenop het alcoholslot alsnog een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd krijgen van de strafrechter.
Van belang is dat het Hof in de uitspraak benadrukt dat het verbod op dubbele bestraffing geldt voor alle gevallen waarin een alcoholslot is opgelegd, dus ongeacht de concrete omstandigheden van de betreffende bestuurder en ongeacht welke soort rijbewijs het betreft.

Het CBR legt aan beginnende bestuurders de alcoholslotprocedure op als ze tussen de 1 en 1,8 promille alcohol in hun bloed hebben. Bij bestuurders die langer dan vijf jaar hun rijbewijs hebben ligt de ondergrens op 1,3 promille.

Bron: ECLI:NL:GHDH:2014:3017

Contact
Mocht u naar aanleiding van het vorenstaande nog vragen hebben, neem dan contact op met Adriaan Norenburg van La Gro Advocaten via telefoonnummer 0348-418780 / 06-51322163 of e-mail anorenburg@lagrolaw.nl.