Interessant voor u

Top 3 gezochte pagina's

Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
Bezig met zoeken...

Alimentatie

Voor kinderen tot 18 jaar dienen de ouders bij te dragen in hun kosten van verzorging en opvoeding. Voor kinderen van 18-21 jaar kan ook sprake zijn van een financiële bijdrage van hun ouders. Partneralimentatie is aan de orde indien u of uw ex-partner niet volledig in eigen levensonderhoud kan voorzien.

Bel of mail ons. Wij komen graag langs.

0172-503250
Meer contact

Kan ik een alimentatieregeling wijzigen?

Op verzoek kan de rechter een bestaande alimentatieregeling wijzigen als het bedrag niet meer redelijk is door gewijzigde omstandigheden. Dat kan ook als de rechter bij zijn eerdere beslissing is uitgegaan van verkeerde of van onvolledige gegevens.

Kinderalimentatie (tot 18 jaar)

Uitgangspunt is het netto besteedbaar gezinsinkomen voor de scheiding. Vervolgens wordt aan de hand van de Nibud-tabellen bepaald wat de totale kosten van de kinderen zijn.

Dan wordt de draagkracht van beide ouders vastgesteld. Eerst wordt voor iedere ouder het netto besteedbaar inkomen na de scheiding berekend. Als beide ouders gezamenlijk voldoende draagkracht hebben om de kosten van het kind te voldoen, wordt op de bijdrage van de ouder bij wie het kind niet staat ingeschreven de zorgkorting (voor de kosten als ze bij hem/haar verblijven) in mindering gebracht. Daarna wordt de draagkracht van beide ouders weer vergeleken.

Alimentatie jong-meerderjarige (18-21 jaar)

Als een kind 18 wordt, blijft het zijn recht behouden op een al vastgestelde kinderalimentatie totdat het 21 jaar wordt. Anders is dat de alimentatie rechtstreeks aan het kind wordt uitbetaald.

In de rechtspraak wordt de behoefte van jongmeerderjarige kinderen op verschillende manieren vastgesteld, te weten op basis van de kosten die de jongmeerderjarige daadwerkelijk heeft, het inkomen van de ouders of de normen van de studiefinanciering. Een bijbaantje of andere eigen inkomsten van de jongere kunnen van invloed zijn op de bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie.

Partneralimentatie

Als u, na een scheiding, niet genoeg geld hebt om van te leven, kunt u alimentatie krijgen van uw ex-partner. Het kan ook zijn dat u juist alimentatie moet betalen. Daarbij wordt rekening gehouden met de levensstandaard ten tijde van het huwelijk en de draagkracht van degene die alimentatie betaalt.

De hoofdregel is dat er na een scheiding 12 jaar partneralimentatie betaald wordt. Bij een kinderloos huwelijk dat niet meer dan 5 jaar geduurd heeft is de duur beperkt tot de duur van het huwelijk.

De verwachting is dat op 1 januari 2020 de wet wordt aangepast en dat de duur van alimentatie van 12 naar 5 jaar gaat. Niet in alle gevallen. Laat u goed voorlichten over deze verwachte wetswijziging.

Belastingaangifte

Ontvangt u partneralimentatie? In uw belastingaangifte telt dit als inkomen en u betaalt daarover belasting en eventueel een bijdrage Zorgverzekeringswet.
Betaalt u partneralimentatie? Dan kunt u dit in uw aangifte aftrekken! De aftrek wordt de komende jaren wel beperkt.

Betaalde en ontvangen kinderalimentatie hoeft niet te worden aangegeven in de belastingaangifte want die is vrijgesteld van belasting.