Contact

  • Bel 0172 503 250
  • Routebeschrijving
Bezig met zoeken...
22 augustus 2019

Wijziging alimentatie en terugwerkende kracht (meer dan 10 jaar!)

Met succes is verzocht om de kinderalimentatie op nihil te zetten met 10 jaar terugwerkende kracht. U leest hieronder de bijzonderheden van deze zaak. De belangrijkste lessen:

  • Als er sprake is van een wijziging van omstandigheden, dan doet u er goed aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen en een verzoekschrift in te dienen. Want 10 jaar terugwerkende kracht, dat komt niet zo vaak voor; en
  • Wees volledig transparant als het gaat om uw financiële situatie. Uiteraard zijn wij graag bereid om met u van gedachten te wisselen over de haalbaarheid in uw situatie.

Betalingsachterstand kinderalimentatie

Namens de man was door zijn voormalige advocaat bij de rechtbank een verzoek ingediend om de eerder vastgestelde kinderalimentatie te wijzigen en 'de achterstand kwijt te schelden'. Dit laatste verzoek was door de rechtbank afgewezen omdat de wet daarvoor geen mogelijkheid biedt. De man kwam kort voor het aflopen van de hoger beroepstermijn naar ons kantoor met het verzoek om het hoger beroep over te nemen. Toen bleken de volgende feiten: de man was hoogopgeleid, had altijd een goede baan gehad en na de scheiding bijgedragen in de kosten van zijn kinderen. Door de economische crisis raakte de man in een neerwaartse spiraal en kwam een latente stemmingsstoornis tot uiting. De man raakte in korte tijd alles kwijt: het contact met zijn kinderen, zijn huis, zijn mogelijkheid om inkomen te genereren, de man was feitelijk aan het overleven. Nu, een groot aantal jaren later, heeft de man zijn gediagnosticeerde stoornis met medicatie redelijk onder controle en werd het tijd om ook zijn leven weer op orde te brengen. Ondanks zijn voortdurende alimentatieverplichting, die de man in de jaren sinds de economische crisis nauwelijks was nagekomen, had de moeder van de kinderen hem ook niet aangesproken om te betalen. De achterstand was aanzienlijk. Maar opeens gebeurde er iets waardoor de man zich realiseerde dat hij ook op het punt van de alimentatie actie moest ondernemen.

Wijziging ingangsdatum

Namens de man is zijn inkomenssituatie sinds 1 november 2008 volledig inzichtelijk gemaakt. Het hof oordeelde in februari 2019 mede op basis daarvan dat de kinderalimentatie met ingang van 1 november 2008 niet langer in overeenstemming was met de wettelijke maatstaven. En omdat een wijziging met terugwerkende kracht tot 1 november 2008 geen ingrijpende gevolgen voor de moeder zou hebben (omdat de man bewust niet had gevraagd om terugbetaling van hetgeen hij wel had betaald) werd de ingangsdatum van de wijziging op 1 november 2008 gesteld!

Vragen?

Heeft u vragen over alimentatie of over andere zaken die te maken hebben met scheiding of erfrecht? Neemt u dan contact op met Maya Perfors, Kim Diepstraten of Sylvia Raphael. Dat kan per e-mail (familie@lgga.nl) of telefonisch (via het algemene nummer van kantoor Leiden, 071-5124443). Zij staan u graag te woord.